Logotyp
logotyp
Laddningsanimation

Söker...

Prag – 15 saker du inte vill missa!

Publicerat 2017-02-28 10:53

Den vackra staden Prag är ett älskat resmål. Många återvänder hit gång på gång, men trots den växande populariteten känns staden gemytlig.
 

Prag kan du njuta av god öl, kaféer, klubbar och gallerier. Dessutom finns här historiska byggnadsverk och grönskande parker. Prag är en av Europas mest välbevarade städer och miljön är unik. Förutom den klassiska Pragborgen och Gamla stan finns här ett imponerande utbud av byggnader i jugendstil. Den eleganta stilen med snirklig dekor och dyrbara material skapar en sällsamt lyxig atmosfär. 

Här är 15 saker du inte vill missa när du besöker Prag:
 
1. Pragborgen
 

Pragborgen är förstås en plats du bara måste besöka. Området var ursprungligen en egen stad och här finns både kungapalats, trädgårdar och en katedral. Bästa tiden att ta sig hit är vid tre-fyratiden - strax innan området stänger. Då har de flesta turisterna tröttnat och du kan beundra byggnaderna i lugn och ro. Genom historien har slottet bebotts av kejsare och kungar och i dagsläget sitter Tjeckiens president här och styr över landet.

2. Stadsdelen Zizkov
 

Detta mytomspunna arbetarområde bör du besöka innan det renoverats så mycket att den ursprungliga charmen försvunnit, bland exklusiva vindsvåningar och trendiga kaféer. Zizkov sägs vara den stadsdel i världen som har flest krogar per invånare. Denna stadsdel är känd för sin alternativkultur och ju längre ner mot Vitkovkullens fot man kommer desto större blir dekadensen hos både byggnader och barer. I Zizkov finns också det berömda TV-tornet med fantastisk utsikt.

3. Gamla stan
 

Gå vilse i Gamla stan är ett nöje som varmt rekommenderas. Här kan man strosa runt bland vindlande gränder och smala gator som tillåtits växa organiskt - utan stadsplan. De medeltida byggnaderna skapar en särskild atmosfär och här kan du besöka tjeckiska krogar och butiker. Gamla stan omges på två sidor av floden Moldau och trots dess labyrintlika uppbyggnad är det enkelt att hitta tillbaka ut.

4. Prag-öl
 

Tjeckien är världskänt för sitt goda öl och här dricks det också mest öl per person och år. Det sägs att pilsnern uppfanns 1848 av bryggmästare Josef Grol i staden Plzen. Den tjeckiska krogen - Hospodan - som den också kallas serverar billig öl och är en sevärdhet i sig. I den historiska kärnan finns fortfarande några historiska krogar kvar och det unika är att de är som de varit och inte har gett vika för de utländska turisternas krav på modernisering.

5. Prags vackra parker
 

I Prag finns ljuvliga parker och denna storstad anses relativt grön. Besök Havlickovy Sady eller Grébovka. En underbar oas finner du i stadsdelen Vinohrady och i parken som skapades av fabrikör Gröber på 1800-talet finns nu vinodlingar, en mysig krog och en fantastisk altan med utsikt mot Nusledalen. Här kan du njuta av utsikten och överblicka hela staden. Altanen är populär för bröllop och många par söker sig just hit.

6. Moderna museet, Veletrzní palác
 

Byggnaden ritades 1925 och Moderna museet rymmer enorma samlingar av tjeckisk konst och fransk 1900-tals konst. Det är imponerande vilken nivå de tjeckiska konstnärerna hade innan nazister och kommunister satte stopp för utvecklingen. Konstmuseet är väl värt ett besök och ett tips är att inte ha bråttom - här kan du strosa runt i flera timmar.

7. Marknaden i Holesovice
 

Holesovická Trznice är en pittoresk och ruffig stadsdel som håller på att förvandlas till en "bra adress". Området dominerades tidigare av billig teknik och textil från Sydostasien, men numera kan du även hitta Prags största teknikbutik, second-handbutiker, små gatukök med vietnamesisk mat och Prags enda riktiga saluhall.

8. Kalsbron
 

Karlsbron sägs vara världens vackraste bro och alla som besöker Prag brukar promenera här minst en gång. Brobygget påbörjades 1357 som ersättning för den gamla bron och förbinder Lillsidan - Malá Strana - med Gamla stan. På bron möts du av en livlig atmosfär och musikanter, teatersällskap samt försäljare.

9. Náplavka
 

Strandpromenaden Náplavka har på senare år rustats upp och blivit ett omtyckt motions- och promenadstråk. På lördagar anordnas bondens marknad med närproducerad mat och du kan även lyssna på musikanter, se föreställningar eller handla hantverk. Många besöker området bara för att njuta av atmosfären och uppleva den speciella stämningen.

10. Palatset Obecní dum
 

Detta unika palats har sedan 1912 varit en samlingspunkt i Prag och det är svårt att inte imponeras av den vackra art-noveaustilen. Besök den lyxiga franska matsalen, ölkällaren, kaféet, eller något av gallerierna. I huset finns också konsertlokaler och en liten butik som säljer repliker på smycken och tidsenliga detaljer från det avantgardistiska 1900-talet.

11. Gourmetpassagen
 

Den lilla arkaden Gurmet pasáz nära Gamla stans torg har blivit Prags gourmetcentrum. Här kan du välja och vraka bland goda delikatesser och fina livsmedel. Strosa rund bland små butiker eller besök ett kafé och prova den tjeckiska smörgåsklassikern chlebicky. I området hittar du ostaffär, chokladbutik, fiskaffär och flera vinbutiker.

12. Ölträdgårdarna Riegrový sady och Letná
 

I Prag finns vackra ölträdgårdar och både Riegerträdgården och Letnáparken är mycket omtyckta. Atmosfären är uppsluppen och i Riegerträdgården finns en enorm filmduk där man gratis kan se film såväl som hockey- och fotbollsmatcher. Vid ingången hittar du flera korv-och ölstånd. Letnaparken har en mer exklusiv prägel och här hittar du allt ifrån enkla korvstånd till gourmetmat. Båda trädgårdarna har fin utsikt över staden.

13. Vinograf
 

Tjeckien har en lång vinodlartradition och här kan du hitta riktigt bra viner. Du kan inte köpa dem någon annanstans och anledningen är att allt vin dricks upp i landet. Besök Vinograf och prova landets bästa viner i trevlig och gemytlig miljö. Önskas tilltugg kan du beställa tapas som goda europeiska ostar, korvar och vildsvinsskinka.

14. Kafé Slavia
 

Kafé Slavia har behagat människor sedan 1884 och under hela 1900-talet har det pratats kultur och politik innanför dess väggar. Stämningen är speciell och här historiens vingslag är ständigt närvarande. Har du riktig tur kan du få ett fönsterbord med magnifik utsikt mot slottet. Detta kafé känns lite som urmodern till dagens europeiska kafékultur.

15. TV-tornet
 

Prags tv-torn är inte världens vackraste byggnad, men utsikten är enastående. Efter renovering har tornet blivit ett populärt besöksmål och här finns både god mat och dryck. Kvällsbelysningen som får tornet att påminna om en rymdraket är förstås en sevärdhet i sig.

Topplistor

Populära weekend-resmål

Populära avreseorter