Logotyp
logotyp
Laddningsanimation

Söker...

Fem smultronställen på Åland

Publicerat 2021-05-25 13:09
Amalias Limonadfabrik med fabriksguidningar och tillhörande provsmakningar     


Fem smultronställen på Åland

I coronatider är Åland ett utmärkt resemål för en weekendresa. Snabbaste vägen är två timmar med färja från Sverige. Alla på Åland pratar svenska, och möjligheter till tax-free shopping ombord gör att man kan kombinera ”nytat med nöje”. Vi listar här nedan våra fem smultronställen och lite tips kring resan till Åland.

1. Smakbyn och området kring Kastelholm slott

Kommer du ihåg Michael Björklund, vinnare av Robinsson 2020? Kommer du ihåg att han var Ålänning? Har du för dig att du har sett honom förut i något sammanhang? Ja, det stämmer! Micke Björklund har vvunnit Årets Kock både i Sverige (2000) och i Finland (1997), och driver ett litet restaurangimperium i Finland och på Åland. Navet i imperiet är Smakbyn som ligger ett stenkast från medeltidsslottet Kastelholm. Erik XIV sattför övrigt fängslad här en höst 1571. I närheten ligger också Åland Destillery i den berömda Jan-Karlsgården, som också den drivs av Michael Björklund.

2. Stallhagen

Åland har två ölbryggerier – OpenWater är den lilla utmanaren och Stallhagen den stora producenten. Ett av Finlands 10 största hantverksbryggerier faktiskt. Deras slogan är Drick mindre, drick bättre, och det är något vi verkligen vill uppmuntra. Bryggeriet ligger fint placerat vid en liten sjö. Rundturer på bryggeriet kan ordnas, med provsmakning av all öl. Vet du vad det är för skillnad på lager och ale? Hur påverkar rostningen den färdiga ölen? Allt sådant kan du lära dig på bryggeriet, och mer därtill. Stallhagen har också en mycket bra bryggerirestaurang, där alla råvaror är så närodlade som möjligt!

3. Amalias Limonad och Mercedes Chokladfabrik

Om Stallhagen var för mamma och pappa, så är Amalias Limonadfabrik för barnen. Här tillverkas gammal hederlig lemonad gjort av äkta bär och socker. Inga konstgjorda smaker här inte! På bottenvåningen finns fabriken, där man kan besöka produktionen, och på övervåningen huserar gårdsbutiken. Här finns också en chokladfabrik – Mercedes – och ett litet café! Och en liten hemlis till mamma och pappa – Amalias limonader foinns även under varumärket Antons Drycker, då innehåller de lite alkohol med allt det goda.

4. Bomarsund

Är du sugen på mer historia? Bomarsund är en häftig plats att besöka. Visste du att Krim-kriget faktiskt utspelade sig även i våra farvatten? Ryssland hade byggt en stor fästning på Åland, som Frankrike och England tillbringade några veckor att bombardera. Kanonhålen syns på flera ställen fortfarande i runerna. Ryssland förlorade till slut, och tvingades spränga fortet och överge Åland.

5. Sjökvarteret

Våra fyra första tips ligger alla på den Åländska landsbygden (inom en halvtimme med bil från staden Mariehamn). Men även den som kommer på besök till Åland med Viking Line eller Tallink Silja utan bil ska väl ha ett smulronställe att besöka? Sjökvarteret är uppbyggt i ”östra hamnen” med fiskebodar och fina gammelbåtar, hantverksbutiker och restauranger i gammal stil – så som Mariehamn såg ut för kanske 100 år sedan. Väl värt ett besök!

Öppet Åland

Det var våra fem personliga smultronställen. Men Åland är så mycket mer än så! Leta upp appen Öppet Åland i Appstore eller Google Play Store. Den listar (nästan) allt som finns, när det är öppet och hur du hittar dit. En populär app både för turister och för ålänningarna. En webversion finns också på https://oppetaland.ax/ men du har ju mest nytta av appen om du har den tll hands i telefonen.

Att ta sig till Åland görs bäst via båt

Givetvis går det att flyga till Åland. Men handen på hjärtat, Åland ska upplevas med båt! Att ta sig till Åland är enkelt, och billigt. Jämför du med Gotlansfärjan som kostar flera tusen för familjen så åker du över (inklusive bil) för någon hundralapp som billigast. Orsaken till detta stavas Tax Free – Åland är ett självstyrande landskap inom Finland (med egen regering). Åland är med i EU, men är utanför EU:s momsunion. Det ställer till det rejält när ålänningarna ska handla på nätet, men det gör också att massvis med kryssningsfartyg lägger till på Åland för att kunna komma åt tax-free möjligheten. Åland har varje dag runt 20 anlöp av olika större kryssningsfärjor!

Snabbaste sättet

Snabbaste sättet till Åland är endera Eckerölinjen från Grisslehamn eller Viking Line från Kapellskär/Norrtälje. Båda linjerna tar cirka två timmar, perfekt för en bit mat och lite shopping i Tax Freebutiken. Med Eckerölinjen hamnar du (föga förvånande) på västar Åland i Eckerö, medan Viking Line från Kapelskär landsätter dig i centrala Mariehamn.

Direkt från Stockholm

Det går också att ta färja från Stockholm, endera Tallink Silja eller Viking Line som har flera dagliga linjer. På morgonen går två skepp som landar i Mariehamn vid 14-tiden. Vår personliga favorit är emellertid att ta Viking Line Cinderella på kvällen från Stockholm, sova över ombord, och kliva av i Mariehamn klockan 08:00. På så sätt utnyttjar man tiden optimalt, och har samtidigt en övernattning avklarad samtidigt som man reser. Vidare kan man ju synka utresan med någon av Viking Lines temakryssningar, exempelvis deras populära whiskykryssningar, Jazz- eller dansbandskryssningar eller vad nu råkar intressera dig extra mycket.

Varje dag anlöper ca 20 olika större kryssningsfärjor Åland        Foto: Viking Line

Topplistor

Populära weekend-resmål

Populära avreseorter